munkavédelmi tudnivalók

Munkavédelmi oktatás szükséges:

  • munkavállaló munkába állásakor
  • munkahely megváltozása esetében
  • munkakör megváltozása esetében
  • munkaeszköz átalakításakor vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor
  • új technológia bevezetésekor

Munkavédelmi oktatás típusai:

Teljeskörű előzetes munkavédelmi oktatás: minden “új belépő”, azaz munkába álláskor valamennyi munkavállaló

Tematizált előzetes munkavédelmi oktatásban: új munkahelyre kerülés esetében, amikor megváltozik a munkakör, valamint a munkakörülmények változásakor, új technológia bevezetésekor, új munkaeszköz üzembe helyezésekor, a munkaeszköz átalakításakor az érintett munkavállalók. A belső szabályozás további személyeket sorolhat e körbe (pl. hosszabb távollét után a munkába visszatérők)

Ismétlődő munkavédelmi oktatás: minden munkavállaló részesül, évente egyszer. Célja a már megszerzett elméleti ismeretek felújítása és ha szükséges, a gyakorlati oktatás keretében elsajátítandó tudnivalók felelevenítése, továbbá az eltelt időszak értékelése (pl. balesetek, ellenőrzések, beszámolók tanulságai alapján).

Rendkívüli munkavédelmi oktatás:  célja, hogy az előírt aktuális alkalmon túlmenően, tanulságos esetekhez kötődően alkalmat biztosítson egy súlyos baleset, rendkívüli esemény, üzemzavar, kvázi baleset megelőzési kérdéseinek, tanulságainak megbeszélésére.

A munkavédelmi oktatások tematika alapján történnek!

Rendkívül fontos, a későbbi esetleges jogviták elkerülése érdekében, hogy a munkavédelmi oktatások, megfelelő formában és tartalommal, írásban rögzítésre kerüljenek. Erre a célra, szolgál a munkavédelmi oktatási napló.

 Jogszabályi háttér:
 
Mvt. 50. § A munkavállaló csak olyan munkával bízható meg, amelynek ellátására egészségileg alkalmas, rendelkezik az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges ismeretekkel, készséggel és jártassággal.
Mvt. 51. § (1) A munka egészséget nem veszélyeztető és biztonságos elvégzéséhez megfelelő szakképzettségű és számú munkavállalót kell biztosítani.
(2) Az (1) bekezdésben előírt ismeretek megszerzéséig a munkavállaló önállóan nem foglalkoztatható.
Mvt. 60. § (1) A munkavállaló csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, a munkavédelemre vonatkozó szabályok, utasítások megtartásával, a munkavédelmi oktatásnak megfelelően végezhet munkát.
 
Munkavédelmi oktatás a gyakorlatban:
 

Hozzászólás